faceicon

Παραδοσιακά εδέσματα του Μιστί

Φαγητά και σαλάτες

Φούσκαρης (σαλιγκάρια) με πιλάφι (πλιγούρι)

Ιστορικό

Οι Καππαδόκες μάζευαν τα σαλιγκάρια πάντα το χάραμα μετά από βροχή. Στη συνέχεια τα βάζανε σε ένα βαθύ σκεύος γεμάτο με πίτουρα ή αλεύρι για να αφυδατωθούν (για να βγάλουν το σάλιο τους). Έπειτα το σκεύος σκεπαζόταν με ένα βαρύ καπάκι και το άφηναν για διάστημα 2-3 ημερών.

Υλικά

20-25 σαλιγκάρια μέτρια ή μεγάλα 1 φλιτζάνι πλιγούρι
1 κρεμμύδι
2 κουταλιές γλυκού κόκκινο πιπέρι (γλυκό) 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
λίγο αλάτι

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τα σαλιγκάρια και τα βράζουμε σε νερό έως ότου μαλακώσει το κρέας τους. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το τσιγαρίζουμε στο ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια ρίχνουμε το πλιγούρι, το κόκκινο πιπέρι και 3 κούπες ζεστό νερό και το αφήνουμε να βράσει για 15 λεπτά. Σερβίρεται ζεστό σε μεγάλη πιατέλα.

_____________________________________________________________________________

Γυριστιλίχτια (λουκάνικα)

Υλικά

  1. κιλό κιμά χοιρινό χοντροκομμένο 25 γαμμ. αλάτι
  2. γραμμ. μαύρο πιπέρι
  3. γραμμ. μοσχοκάρυδο 3 γραμμ. ρίγανη

300 γραμμ. κρεμμύδια
1 γραμμ. κόκκινο πιπέρι καυτερό
1 κεφάλι σκόρδο
1 γραμμ.τσεμέμ

Εκτέλεση
Ζυμώνουμε όλα τα παραπάνω υλικά καλά και τα αφήνουμε για δύο ώρες στο ψυγείο. Αφού πλύνου­με καλά τα έντερα (χοιρινά) τα γεμίζουμε με το παραπάνω μίγμα. Κατόπιν κρεμάμε τα λουκάνικα μας προκειμένου να τραβήξουν - να στεγνώσουν.

_____________________________________________________________________________

Φακές

Υλικά


500 γραμμ. Φακές
2 λίτρα νερό
1 κουτάλι σούπας αλάτι
1 μεγάλο κρεμμύδι

Εκτέλεση

Βράζουμε τις φακές μας με το αντίστοιχο νερό ώσπου να χυλώσουν . Μετά παίρνουμε το γουδί μας και τις «κοπανίζουμε» μέχρι να λιώσουν. Εν συνεχεία σε ένα τηγάνι βάζουμε λίγο βούτυρο να κάψει και αφού ψιλοκόψουμε το κρεμμύδι το ρίχνουμε μέχρι να ροδίσει. Στο τέλος ρίχνουμε το κρεμμύδι πάνω στις χολωμένες – κοπανισμένες φακές μας .

 

 
Worldwideweb